• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

recepti.hr

Domaći recepti

  • Naslovna
  • Pretraži po vrstama
    • Slatko
    • Kolači
    • Slano
    • Mesna jela
    • Ribe i plodovi mora
  • Kuharice
  • Tablica mjera
    • Riječnik kulinarskih izraza

Čobanac, slavonski

Ovo je recept za pravi slavonski čobanac rađen na bazi 10 osoba, jer i čobanac kao i grah, sarma… i kao i mnoga druga jela nije ,moguće napraviti u malim količinama, a da bude odličan.

Sastojci:

  • 4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)
  • 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka)
  • 3 kom mrkve
  • 2 kom peršinovog korjena
  • 1/2 kom korjena celera
  • 4 češnja češnjaka
  • 0,5 dcl konjaka
  • 2 žlice senfa
  • 3-4 kom lovorovog lista
  • 3 kom guljenih rajčica
  • 2 svježe paprike
  • 1 dcl ulja (ili svinjske masti)
  • 2-3 suhe ljute feferone
  • vegete i papra

Priprema:

Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i posolimo da pusti vodu. Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2×2 cm i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min.  Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete. Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta.

PatonPaton | ćobanac

Primarni stupac

Recepti - 2

Pečeni ajvar

tatjana / 8 komentara za Pečeni ajvar
Recepti HR - 3

Crne masline – konzerviranje

tatjana / 3 komentara za Crne masline – konzerviranje
Recepti - 2

Istarska maneštra

tatjana / 3 komentara za Istarska maneštra
Recepti HR - jagode

Vrgoračko crveno zlato

tatjana / 2 komentara za Vrgoračko crveno zlato
Janjeća kalja

Janjeća kalja

tatjana / 2 komentara za Janjeća kalja
umak od kopra

Umak od kopra

tatjana / 2 komentara za Umak od kopra
kuglof

Kuglof

tatjana / 1 komentar na Kuglof
Recepti - 1

Međimurska gibanica

tatjana / 11 komentara za Međimurska gibanica
Recepti HR - mahune

Mahune kao prilog

tatjana
Recepti - 1

Slana savijača od sira

tatjana / 6 komentara za Slana savijača od sira
Recepti - 5

Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu

tatjana / 4 komentara za Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu
Recepti HR - Croissant

Croissant

alen / 2 komentara za Croissant
  • Recipe Index
  • Block Content
  • Landing Page
  • Gutenberg Optimized
  • Contact
  • About
  • Sitemap

Autorsko pravo © 2025 · Recipe Blogger Theme · Genesis Framework · Privacy Policy · WordPress · Prijava