Čobanac, slavonski
Ovo je recept za pravi slavonski čobanac rađen na bazi 10 osoba, jer i čobanac kao i grah, sarma… i kao i mnoga druga jela nije ,moguće napraviti u malim količinama, a da bude odličan.
Sastojci:
- 4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)
- 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka)
- 3 kom mrkve
- 2 kom peršinovog korjena
- 1/2 kom korjena celera
- 4 češnja češnjaka
- 0,5 dcl konjaka
- 2 žlice senfa
- 3-4 kom lovorovog lista
- 3 kom guljenih rajčica
- 2 svježe paprike
- 1 dcl ulja (ili svinjske masti)
- 2-3 suhe ljute feferone
- vegete i papra
Priprema:
Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i posolimo da pusti vodu. Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2×2 cm i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min. Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete. Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta.
