Croissant
Ne znam tko ih ne voli…mirisne i ukusne croissante. Ponekad ih znam napunit sa šunkom i sirom ili slatkom verzijom (marmelada).
Tijesto:
- 70 dag mekog brašna
- 4,5 dl mlijeka
- 3 dag kvasca
- 2 žlice šećera
- 2 žlice vrhnja
- 2 žlice ulja
- 2 žumanjka
- 1 margarin (25 dag)
- malo soli
Priprema:
U mlako mlijeko stavite kvasac i ostavite oko 15 min da uzađe. Margarin ostavite na sobnoj temperaturi da omekša i podijeliti na 5 dijelova. U brašno stavite sve sastojke i na kraju mlijeko s kvascem.
Zamijesite mekše tijesto i oblikujte 5 hljepčića. Prvi hljepčić što tanje razvaljajte u krug i premažite petinom margarina. Tanko razvaljajte i drugi hljepčić i njega premažite petinom margarina pa stavite na prvi razvaljani dio. Postupak ponovite i s ostalim hljepčićima i petinama margarina, tako da na kraju oblikujete jedan krug. Izrežite ga na trokutiće i savijte kiflice. Premažite žumanjkom i slažite na namašten lim. Ostavite dizati oko 1,5 sat. Prije pečenja posolite ili po želji posipajte makom ili sezamom.
cini se mrak
cini se mrak
hvala na predivnim
hvala na predivnim receptim,vrh je.