• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

recepti.hr

Domaći recepti

  • Naslovna
  • Pretraži po vrstama
    • Slatko
    • Kolači
    • Slano
    • Mesna jela
    • Ribe i plodovi mora
  • Kuharice
  • Tablica mjera
    • Riječnik kulinarskih izraza

Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu

Prava sezonska savijača, vrlo popularna u kontinentalnoj Hrvatskoj. Odvažniji se mogu okušati u ovladavanju izrade domaćeg tijesta za savijaču za što će definitivno biti nagrađeni autentičnim okusom bakine bučnice. Jednostavniji način je priprema bučnice s korama kupljenim na tržnici.

0 0 glasova
Ocjena komentara

Nadjev

  • 60 dkg buče (tikve)
  • 30 dkg svježeg sira
  • 4 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • soli po ukusu

Tijesto

  • 25 dkg brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2dcl vode
  • 1 žlica octa
  • prstohvat soli
  • 10 dkg maslaca

Priprema nadjeva od buče

Buču naribati i posoliti pa ostaviti sat vremena da stoji. Nakon sat vremena (kad ste pripremili tijesto za domaće kore) buču ocijediti (protisnuti prstima da se ocijedi suvišna voda) i umiješati domaći svježi sir (također ocijeđen), razmućena jaja, vrhnje i dosoliti po ukusu. Svaki domaći sir nije jednako slan, pa treba kušati prije dodavanja soli kako se ne bi presolilo. Jednoliko izmiješati smjesu (može i prstima) za nadjev.

Priprema domaćih kora

Izmiješati brašno s uljem, dodati mlaku vodu, ocat i sol. Dobro pomiješati da se poveže pa prebaciti na pobrašnjenu plohu i umijesiti tijesto da bude glatko. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, premazati uljem i ostaviti na toplom da miruje otprilike pola sata. Sad stiže najkompliciranija faza koju se, uz malo pažnje ipak lako može svladati. Tijesto razvaljati valjkom najtanje što se može. Fino pobrašniti stolnjak, prebaciti razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stolnjaka i tijesta). Tijesto nastaviti razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrezati deblje rubove tako da preostane kora koja je svuda jednako tanko razvučena. Ovako pripremljeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem i premazati polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolati.

Savijaču savijajte od sebe, pomažući se stolnjakom, tako da ne dodirujete tijesto prstima. Isti postupak ponoviti i s drugom polovicom tijesta.

Manje odvažni, ili oni s manje vremena, mogu koristiti i gotove kore kako bi bili sigurniji u uspjeh. Za jednu savijaču uzmite dvije kore i poškropite ih rastopljenim maslacem, te premažite nadjevom i zarolajte. Ipak, bučnica je bolja s domaćim vučenim tijestom.

Bučnicu preseliti u namašćeni lim i premazati rastopljenim maslacem pa peči u pećnici 35 do 40 minuta na 200°C.

0 0 glasova
Ocjena komentara
Recepti - 5
tatjanatatjana | 1 sat 30 minuta, Jesen, domaće kore, bučnica, bučnica, savijača, domaće
4 Comments
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zora Gibe
Zora Gibe
13 years ago

Krasno, bas mi je dobro dosao
Krasno, bas mi je dobro dosao ovaj recept za pravljenje domacih kora… Hvala lijepo za ovaj recept! :party:

0
irena091
irena091
13 years ago

Odličan recept za kore, samo
Odličan recept za kore, samo me zanima zašto se rubovi trebaju rezati?
To sam čula već, ali nikoga do sada nisam pitala, a sada mi je prilika 🙂
I još me zanima mora li se poškropiti maslacem?

0
migoh
migoh
13 years ago

Prekrasno i sočno izgleda
Prekrasno i sočno izgleda .Da,super objašnjenje za izradu kora.Baš ću probati 🙂

0
Josipa Šarić Koturović
Josipa Šarić Koturović
11 years ago

ovo sam probala kod sestre i
ovo sam probala kod sestre i super je kolač moram ga i ja napraviti a i super što ste stavili recept za domače kore jel nevolim kupovne

0

Primarni stupac

Recepti - 2

Pečeni ajvar

tatjana / 8 komentara za Pečeni ajvar
Recepti HR - 3

Crne masline – konzerviranje

tatjana / 3 komentara za Crne masline – konzerviranje
Recepti - 2

Istarska maneštra

tatjana / 3 komentara za Istarska maneštra
Recepti HR - jagode

Vrgoračko crveno zlato

tatjana / 2 komentara za Vrgoračko crveno zlato
Janjeća kalja

Janjeća kalja

tatjana / 2 komentara za Janjeća kalja
umak od kopra

Umak od kopra

tatjana / 2 komentara za Umak od kopra
kuglof

Kuglof

tatjana / 1 komentar na Kuglof
Recepti - 1

Međimurska gibanica

tatjana / 11 komentara za Međimurska gibanica
Recepti HR - mahune

Mahune kao prilog

tatjana
Recepti - 1

Slana savijača od sira

tatjana / 6 komentara za Slana savijača od sira
Recepti - 5

Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu

tatjana / 4 komentara za Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu
Recepti HR - Croissant

Croissant

alen / 2 komentara za Croissant
  • Recipe Index
  • Block Content
  • Landing Page
  • Gutenberg Optimized
  • Contact
  • About
  • Sitemap

Autorsko pravo © 2025 · Recipe Blogger Theme · Genesis Framework · Privacy Policy · WordPress · Prijava

wpDiscuz