Međimurska gibanica
Mak, sir, orasi i jabuke obično su pojedinačno sastojci za savijaču. Ali u Međimurju sve to stave u jedan kolač, odnosno gibanicu.
Svi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
- 1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
- 20 dkg mljevenog maka
- 2 dcl mlijeka
- 20 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen šećer i vanilin šećer.
Nadjev od oraha
- 10 dkg oraha
- 10 dkg pržene pšenične klice (ako nemate pšeničnih klica, može i 20 dkg oraha)
- 10 dkg šećera
- 1 dcl toplog mlijeka
Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio šećer.
Nadjev od jabuka
- 1 kg ribane jabuke
- 5 dkg šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1/2 žličice cimeta
Neoguljene jabuke oprati, naribati i ocijediti od suvišne tekućine pa dodati šećer, cimet, vanilin šećer.
Nadjev od sira
- 50 dkg svježeg sira
- 2 jaja
- naribana korica od pola limuna
- 50 g maslaca
- 50 dkg šećera
Razmutiti jaja i dodati mu maslac, šećer i ribanu koricu limuna, pa sve ravnomjerno umiješati u sir.
Priprema
Listove za savijaču narezati na veličinu lima za pečenje. Lim namastiti. U malo mlijeka rastopiti maslac. Na dno lima za pečenje složiti tri lista za savijaču, a svaki list premazati rastopljenim maslacem. Na dno prvo staviti nadjev od maka.
Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati rastopljenim maslacem. Potom prekriti nadjevom od oraha, pa dva maslacem namašćena lista savijače, pa nadjev od jabuke, pa dva namašćena lista savijače, pa nadjev od sira i na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 2 dl kiselog vrhnja.
Gibanicu peči u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 1sat. Kad se gibanica ohladi, posuti sa šećerom u prahu.
Super recept
Super recept