• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

recepti.hr

Domaći recepti

  • Naslovna
  • Pretraži po vrstama
    • Slatko
    • Kolači
    • Slano
    • Mesna jela
    • Ribe i plodovi mora
  • Kuharice
  • Tablica mjera
    • Riječnik kulinarskih izraza

Vrgoračko crveno zlato

Jagode iz Vrgorca pokrivaju 50 posto zahtjeva domaćega tržišta, a po kvaliteti daleko premašuju većinu onih iz uvoza. Ako zanemarimo Tina Ujevića kao najpoznatijeg Vrgočana, jagoda je također proslavila Vrgorac i to prije svega zahvaljujući izgledu svojih sočnih plodova, visokoj ekološkoj kakvoći i bogatom, aromatičnom okusu.

0 0 glasova
Ocjena komentara

Koliko je svojim dražima pružila užitaka uzgajivačima, ali još i više konzumentima, svjedoči činjenica da je postala najuzgajanija, a ujedno i najisplativija poljoprivredna kultura, kojom se trenutačno bavi više od 110 obitelji. Istodobno uzgoj bilježi stalan porast iako jagoda puno traži, ali zato mnogo i pruža. Kada su 1974. godine u polju Rastok zasađene prve sadnice danas već zaboravljene njemačke sorte zenga zengana i nizozemska gorela, otvorio se put u proizvodnji jagoda. Već u prvoj godini svaka je sadnica donijela 20-30 dkg ploda, a u drugoj čak 60 dkg.

U proizvodnji jagoda Vrgorčani idu u korak s vremenom.  Uvode nove tehnologije, također i nove sorte, a prinosi su povećani na skoro 80 dkg po grmu zahvaljujući kvaliteti sadnoga materijala i tehnologiji uzgoja koja isključuje zaražavanje virusnim bolestima. Uzgoj jagoda na foliji i navodnjavanje kap na kap umjesto prijašnjeg kišenja iz zraka napravilo je revoluciju. Prinosi su gotovo udvostručeni, truleži na plodovima nema jer su izolirani od tla i čisti, list je suh i zdrav te manji podložan napadu bolesti.

Od svibnja 2007. godine u Vrgorcu se održavaju Dani vrgoračkih jagoda. U organizaciji Turističke zajednice na pijaci (tržnici) u Vrgorcu organizira se fešta na kojoj su se mogu konzumirati razni proizvodi, pa se uživa u slatkim, ali i slanim delicijama od jagoda.

0 0 glasova
Ocjena komentara
Recepti HR - jagode
tatjanatatjana | domaće, sok, recepti, jagode
2 Comments
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
goca
goca
13 years ago

Morat ćete nam malo pravih
Morat ćete nam malo pravih jagoda poslati u Zagorje…Imate kakav dobar recept?

0
višnja29
višnja29
13 years ago

Zasigurno su jagode bolje
Zasigurno su jagode bolje nego uvozne, i odmah je drugačiji i okus, šta god pravili

0

Primarni stupac

Recepti - 2

Pečeni ajvar

tatjana / 8 komentara za Pečeni ajvar
Recepti HR - 3

Crne masline – konzerviranje

tatjana / 3 komentara za Crne masline – konzerviranje
Recepti - 2

Istarska maneštra

tatjana / 3 komentara za Istarska maneštra
Recepti HR - jagode

Vrgoračko crveno zlato

tatjana / 2 komentara za Vrgoračko crveno zlato
Janjeća kalja

Janjeća kalja

tatjana / 2 komentara za Janjeća kalja
umak od kopra

Umak od kopra

tatjana / 2 komentara za Umak od kopra
kuglof

Kuglof

tatjana / 1 komentar na Kuglof
Recepti - 1

Međimurska gibanica

tatjana / 11 komentara za Međimurska gibanica
Recepti HR - mahune

Mahune kao prilog

tatjana
Recepti - 1

Slana savijača od sira

tatjana / 6 komentara za Slana savijača od sira
Recepti - 5

Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu

tatjana / 4 komentara za Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu
Recepti HR - Croissant

Croissant

alen / 2 komentara za Croissant
  • Recipe Index
  • Block Content
  • Landing Page
  • Gutenberg Optimized
  • Contact
  • About
  • Sitemap

Autorsko pravo © 2025 · Recipe Blogger Theme · Genesis Framework · Privacy Policy · WordPress · Prijava

wpDiscuz