Slana savijača od sira
Savijača sa sirom može biti i slatka i slana. Ovdje je recept za slanu verziju popularne savijače.
Uz malo vremena i volje kore za savijaču od sira mogu se napraviti i doma (trud će biti nagrađen ipak profinjenijim okusom). Ako kupujete gotove, bit će vam dovoljno 1/2 kg kora za savijače.
Sastojci za nadjev:
- 1/2 kg svježeg kravljeg sira
- 1 dl kiselog vrhnja
- 5 jaja
- sol po ukusu
- rastopljeni maslac (ili ulje) za gotove kore
Priprema:
Pomiješati sir, vrhnje i jaja dok se sastojci ravnomjerno ne izmiješaju pa posoliti po ukusu. Ako koristite gotove kore, jednu koru staviti na vlažnu, čistu kuhinjsku krpu, premazati rastopljenim maslacem (ili uljem), preko nje staviti još jednu koru, pa preko polovice rasporediti sir. Zarolati, krajeve zatvoriti da nadjev ne bi iscurio i preseliti na nauljeni pleh za pečenje. Peći na 180°C, 20 minuta, izvaditi iz pećnice, pustiti da se malo ohladi, pa toplo (ne vruće, ali ne niti hladno) narezati i poslužiti.
Ja ih zovem “instant
Ja ih zovem “instant štruklima” jer i ja radim sa gotovim korama, a onim pravima sladimo se kod mame!
Radim isto tako samo stavim 2-3 jaja i prije pečenja premažem mileramom (zbog večeg postotka m.m.) ili kiselim vrhnjem pomješanim sa kockicom otopljenog i prohlađenog maslaca.
Evo jednog prijedloga kako
Evo jednog prijedloga kako dopuniti ili “popuniti” ovu savijaču (baš sam danas tako radila):
*navedeni sastojci kao u gornjem receptu samo se u sir stave 2 jaja a 1dl vrhnja zamjeni se sa 2 žlice milerama (čaša od 400ml);
*premaz za kore se napravi od ostala 3 jaja, preostalog milerama, 1 čaše od jogurta griza, 1 žličica soli, 1 prašak za pecivo i 10 dag otopljenog i prohlađenog maslaca (ne margarina!!!radije ulje), sve zajedno dobro izmješati pjenjačom;
*SLAGANJE: koru premazati sa 4-5 žlica smjese, staviti drugu koru i ponoviti, staviti treću koru i na nju nadjev od sira. Meni ispadnu 4 savijače (ovisi koje tijesto kupujete), ako ostane smjese premažite savijaču izvana. Pečem na 220°C dok se dobro ne zažare.
koji je omjer sir-sol za
koji je omjer sir-sol za slanu savijaču. Svi uvijek napišu soli po želji, ali mora postojat nekakav omjer….. 1 kg sira – 1 mala žličica soli…. kako da ja to posolim, a ne presolim???
naprosto nema omjera jer sve
naprosto nema omjera jer sve ovisi o siru koji se koristi. napravi se nadjev i proba. ako treba, dodaje se sol (malo po malo) dok po vašem ukusu nije dovoljno slano. ponekad doslovno ne treba niti malo soli jer je sir dovoljno slan.
hvala vam
hvala vam 🙂
(Bez teme)
:p :p :p :p :p :p