• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

recepti.hr

Domaći recepti

  • Naslovna
  • Pretraži po vrstama
    • Slatko
    • Kolači
    • Slano
    • Mesna jela
    • Ribe i plodovi mora
  • Kuharice
  • Tablica mjera
    • Riječnik kulinarskih izraza

Pašticada

Pašticada je, to vjerojatno znaju svi ljubitelji kulinarstva u našim krajevima, dalmatinski specijalitet kojim se oni posebno diče. Izvorno, kažu da pašticada dolazi iz Italije i postoje mnoge verzije ovoga jela, ali svaki kuhar koji drži do sebe iskušat će svoje umijeće pripremom pašticade.

0 0 glasova
Ocjena komentara
Series Navigation
Pašticada | Recepti 🥇

Iako smo mnogo vremena proveli u potrazi za „pravom“ pašticadom, nismo odustali i ovdje vam dajemo jedan od mogućih recepata ✅

Cuisine: Croatian

Keywords: pasticada, pasticada recept, pasticada recepti, pasticada przepis, pasticada dalmatinska, pasticada od tune, pasticada s njokima, pasticada with gnocchi, pasticada croatian food, pasticada na dalmatinski,

Total Time: PT2H30M

Recipe Ingredients:

  • komad goveđeg frikandoa (cca 3 kg)
  • komad lijepe mesnate pancete (cca 30 dkg)
  • 2 glavice češnjaka
  • 1/2 kg mrkve
  • 4-5 glavice luka
  • 1 korijen celera

Recipe Instructions: Teorije o “pravoj” pašticadi krenule su već s odabirom komada mesa. Većina se složila da je od najveće važnosti pašticadu raditi od goveđeg frikandoa (najtvrđeg komada govedine) i niti jednog drugog komada mesa. Potom nije bilo niti lako dobiti niti konsenzus treba li napraviti džepove za špikanje režući okomito vlakna mesa, ili uz vlakno. Da ne duljimo, frinakdo lijepo našpikati pancetom, češnjakom (recimo jedan češanj prepolovite po visini da dva dijela) i klinčićima, a neki recepti kaže da može i mrkvom (mi mrkvu stavljamo samo u toć).

Ovaj recept jedan je 5 od 5 u kolekciji Pašticada

Iako smo mnogo vremena proveli u potrazi za  „pravom“ pašticadom, nismo odustali i ovdje vam dajemo jedan od mogućih recepata. Slobodno se priključite svojim komentarima, ili još bolje, receptima i savjetima.

Nije isključeno da ćemo jednom organizirati pašticarijadu – pa da vidimo tko će se usuditi proglasiti pobjednika.

 

Sastojci potrebni za pašticadu:

  • komad goveđeg frikandoa (cca 3 kg)
  • komad lijepe mesnate pancete (cca 30 dkg)
  • 2 glavice češnjaka (otprilike 7-8 režnjeva)
  • 1/2 kg mrkve
  • 4-5 glavice luka
  • 1 korijen celera
  • 1 korijen peršina
  • 2 dcl prošeka
  • 1 l crnog vina
  • 4-5 suhih smokvi (ili šljiva)
  • 1 žličica koncentrata od rajčice
  • sol, papar, klinčić, muškatni oraščić, lovorov list
  • žlica svinjske masti
  • suncokretovo ulje
  • vinski ocat

 

Kako pripremiti:

Teorije o “pravoj” pašticadi krenule su već s odabirom komada mesa. Većina se složila da je od najveće važnosti pašticadu raditi od goveđeg frikandoa (najtvrđeg komada govedine) i niti jednog drugog komada mesa. Potom nije bilo lako dobiti ni konsenzus treba li napraviti džepove za špikanje režući okomito vlakna mesa, ili uz vlakno. Da ne duljimo, frikando lijepo našpikati pancetom, češnjakom (recimo jedan češanj prepolovite po visini na dva dijela) i klinčićima, a neki recepti kaže da može i mrkvom (mi mrkvu stavljamo samo u toć).

Pac za meso

Tako našpikani komad mesa potopiti u pac, a pac možete napraviti od vina (po jednoj teoriji) ili od domaćeg vinskog octa kojeg razblažite s običnom vodom (po drugoj teoriji) u kojeg narežete korjenasto povrće s kojim će se kasnije meso kuhati. Meso u pacu držati najmanje preko noći, a neki zagovaraju i do dan i pol.

Neposredno prije pečenja, meso izvaditi iz paca, fino ocijediti (možete upiti čim više tekućine papirnatim ručnicima) pa ga prvo dobro zapeći sa svih strana na svinjskoj masti. Iskusne domaćice u Dalmaciji tvrde da je ovo najbitnije. Naravno, ako nema masti, možete zapeći i na ulju. Kad je meso lijepo posmeđilo sa svih strana, izvadit ga na tanjur sa strane, masnoći od pečenja dodati po potrebi ulja i zastakliti luk pa dodati ostalo korjenasto povrće, sve kratko propirjati pa vratiti meso u posudu za pečenje, uliti vino (a oni koji zagovaraju prošek, uliti i njega). Kuhati dugo na laganoj vatri (najmanje dva do tri sata, ovisno o težini mesa) sve dok u komadu mesa više nema krvi pa meso izvaditi iz lonca i narezati na odreske kakve ćete servirati.

Tajna aromatičnog umaka ili toća

Sada dolazimo do faze u kojoj se recepti za pašticadu najviše razlikuju, a to je tajna karakterističnog aromatičnog umaka (toća). Prvo treba svo korjenasto povrće najsitnije propasirati u fini umak pa mu po ukusu dodavati začine. U nekim receptima (za koje ponosne vlasnice tvrde da su stoljetni obiteljski) u toć se ne stavlja rajčica, a u većini recepata rajčica se pojavljuje ili kao pelat ili pak žlica koncetrata (ili kako će vam u Dalmaciji reći „konšerve“) – odluka je na vama.

Ako je prekiselo ili se previše osjeća ukus vina, treba dodati suhih smokvi da neutralizira taj okus. Osim lovora, u različitim se receptima spominju i ružmarin, majčina dušica, mažuran… vi odaberite začin prema svojem ukusu, ali oprezno posebno ako kuhate pašticadu prvi put.

Kad ste pogodili ukus umaka, vratite u posudu odreske mesa i kuhajte na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša.

Ovo je jedan, ‘ajmo reći, osnovni recept od kojeg vi možete započeti svoju kreaciju. Pašticada je jedno od onih jela koja će biti različita na svakom mjestu, jer svaka obitelj ima svoj recept, a svaka domaćica svoju malu tajnu po čemu se njezina pašticada razlikuje od svih ostalih.

Pašticada će najbolje pasati poslužite li ju s domaćim njokima, ali može i uz puru/žgance, tijesto… krenite sami u istraživanje vlastite dobitne kombinacije.

0 0 glasova
Ocjena komentara
Series Navigation
Pašticada | Recepti 🥇

Iako smo mnogo vremena proveli u potrazi za „pravom“ pašticadom, nismo odustali i ovdje vam dajemo jedan od mogućih recepata ✅

Cuisine: Croatian

Keywords: pasticada, pasticada recept, pasticada recepti, pasticada przepis, pasticada dalmatinska, pasticada od tune, pasticada s njokima, pasticada with gnocchi, pasticada croatian food, pasticada na dalmatinski,

Total Time: PT2H30M

Recipe Ingredients:

  • komad goveđeg frikandoa (cca 3 kg)
  • komad lijepe mesnate pancete (cca 30 dkg)
  • 2 glavice češnjaka
  • 1/2 kg mrkve
  • 4-5 glavice luka
  • 1 korijen celera

Recipe Instructions: Teorije o “pravoj” pašticadi krenule su već s odabirom komada mesa. Većina se složila da je od najveće važnosti pašticadu raditi od goveđeg frikandoa (najtvrđeg komada govedine) i niti jednog drugog komada mesa. Potom nije bilo niti lako dobiti niti konsenzus treba li napraviti džepove za špikanje režući okomito vlakna mesa, ili uz vlakno. Da ne duljimo, frinakdo lijepo našpikati pancetom, češnjakom (recimo jedan češanj prepolovite po visini da dva dijela) i klinčićima, a neki recepti kaže da može i mrkvom (mi mrkvu stavljamo samo u toć).

Ovaj recept jedan je 5 od 5 u kolekciji Pašticada
Recepti - 7
tatjanatatjana | pasticada na dalmatinski, pasticada croatian food, pasticada with gnocchi, pasticada s njokima, pasticada od tune, pasticada dalmatinska, pasticada przepis, pasticada recepti, pasticada recept
26 Comments
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Anonymous
Anonymous
13 years ago

Prijatelji moji,nema ništa od
Prijatelji moji,nema ništa od pašticade,ako u njoj nema 1/4.kg.suhih šljiva ili Suhih višanja(Maraska).Obavezno čista domaća dalmatinska kvasina,maslinovo ulje,Te pola litre Prošeka,a ja se ne slažem sa komentarom,da se uzima najtvrđe goveđe meso,Ja osobno koristim “Lažni Goveđi Bifeek.Nožem kroz ssredinu probijem meso i cijelom dužinom u tu šupljinu stavim 2.prsta široke rezove pancete,a bez Konzerve 80 dkg.Pelate Rajčica,nema ništa,od pašticade…aovo ostalo nabrojemomože sve ostati,sa tim,da meso u Pacu,mora biti 24 sata.

0
Bozica Trnka
Bozica Trnka
13 years ago

Da bi napravila ‘moju
Da bi napravila ‘moju pašticadu’ proučila sam puno recepata i napravila po svome: kupim goveđu ‘ribicu’ iliti lažni biftek. Skuham i ohladim pac:voda, crno vino, kvasina, grincajg (mrkva, peršin, celer),list lovora, malo ružmarina, par zrna kleke, papar u zrnu, suhe šljive, sol, ljuta papričica, luk i češnjak, sve to ne smije biti ‘prejako’. Meso mora biti prekriveno tekućinom i u njoj stajati cca 24h. Dobro posušeno meso dodatno posolim, vodoravno našpikam mrkvom i domaćim špekom, tako da kasnije odresci imaju po sebi šarene ‘točkice’. Meso uvaljam nježno u brašno i na masti ga prepržim da dobije boju. Dalje ga pečem polagano cca 2h u pećnici u peki podliveno sa procijeđenim pacom. Dok se meso peče, sastojke iz paca (mrkvica, celer, suhe šljive i peršin) izmiksam i dodam kasnije u posebno na luku dinstano sitno narezuckano mrkvu, peršin celer i par suhih šljiva, te pokoja brusnica, sve to podliveno pacom uz malo prošeka, i žličicu pirea od rajčica. Pečeno meso narežem na odreske i njih poslažem u propirjani umak, dodam saft od pečenja i nastavim to još dinstati. Gustoću umaka kontroliram dodavanjem tekućine. Njoki od krumpira kao prilog su zakon.

0
Mihael Miki Mutić
Mihael Miki Mutić
13 years ago

(Bez teme)
:star: >)

0
Nada Djukić
Nada Djukić
12 years ago

Može li mi ko
Može li mi ko “decidno”pojasniti koji komad mesa uzeti???Hvala

0
Anonymous
Anonymous
12 years ago

pravi autentican recept, samo
pravi autentican recept, samo mraju biti I sljive I smokve, izbaci svinjsku mast.

0
Anonymous
Anonymous
12 years ago

svaka valja,ali nisu ni svi
svaka valja,ali nisu ni svi ukusi isti

0
Anonymous
Anonymous
11 years ago

Iako dosta dobro razumijem in
Iako dosta dobro razumijem in govorim hrvtaski, ipak mi to nije “majčin jezik”, zato bih rado upitao dvije stvari, koje mi nisu jasne:

1. riječ “frikando” upotrebljava se za najfinijo deo mesa, kod govedine to je “file”, šatrovački “mulpratna”, austrijski ” Lungenbraten”, njemači ” Lende” – a kod svinje to je jednostavno “ribica”. Pogotovo to nije najtvrđi deo govedine, nego najmekši i u obočnom komadu nastupa od težine 2 – 2,5 kg kor goveđeg mesa i 1 – 1,5 kg kod svinjetine. Molim doznake, jeli sem pogriješio???

2. Pošto ima, u Hrvatskoj, nebroj izraza za isti začin ili biljku ( n.pr. bosiljak, bazilikum, mutrera itd. ), zanima me, kako biste prevjeli riječ ” mažuran “, da bih i ja znao, koji je to začin???

Inače super recept, kojeg ne upotrebljavam za pastičadu nego za svečanije prilike ( ipak je kg goveđeg fileja kod nas 40 EUR pa na gore ). Ali kad ga napravim, isplati se…….

0
Anonymous
Anonymous
11 years ago

@i.Triller
1.-riječ je o

@i.Triller
1.-riječ je o frikandou,najmekšem dijelu buta, 2 do 2,5 kg komad kojeg mesaru treba reći da izreže u oblik valjka
2.- mažuran, slovenski: kretski timijan
Inače, pašticada se sprema za svadbenu večeru, dakle naročite svečane prigode

0
Anonymous
Anonymous
11 years ago

Kod nas nema govedine što
Kod nas nema govedine što znači da ću spremiti od junetine.Veoma jasno dat recept.Hvala

0
Anonymous
Anonymous
10 years ago

Recept za Zadarsku
Recept za Zadarsku pašticadu:

Pašticada je najpoznatije dalmatinsko jelo. Gotovo svako mjesto i svaka obitelj pripremaju je na svoj osobit način.
Meso, goveđu pupu, nadjenite češnjakom, komadima pancete i klinčićima pa je stavite u pac da prenoći.

Pac napravite od kvasine razblažene s vodom u koji još ide mrkva, kapula, celer, ružmarin, kadulja, lovor i majčina dušica.

Ujutro izvadite meso, uvaljajte ga u malo brašna i popržite na tankom ulju sa svih strana. U ulje potom uspite povrće iz paca, nasjeckanu kapulu, konšervu, mljevenu papriku, pelate i dvije žlice brašna. Na kraju sve zalijte crnim vinom, vodom i prošekom.

Meso premažite senfom i uronite u toć. Dodajte još bazilika, ružmarina, suhe šljive, jabuke, džem od brusnica, malo meda i sok od limuna. Pustite da se meso tako kuha sat i po, dva. Izvadite ga i izrežite na tanke komade, a umak pasirajte. Pašticadu poslužite s njenim “prirodnim” prilogom – njokima od krumiprova tijesta.

Za potpun doživljaj okusa pašticade posjetite Zadar.

0
« Prethodno 1 2 3 Sljedeće »

Primarni stupac

Recepti - 2

Pečeni ajvar

tatjana / 8 komentara za Pečeni ajvar
Recepti HR - 3

Crne masline – konzerviranje

tatjana / 3 komentara za Crne masline – konzerviranje
Recepti - 2

Istarska maneštra

tatjana / 3 komentara za Istarska maneštra
Recepti HR - jagode

Vrgoračko crveno zlato

tatjana / 2 komentara za Vrgoračko crveno zlato
Janjeća kalja

Janjeća kalja

tatjana / 2 komentara za Janjeća kalja
umak od kopra

Umak od kopra

tatjana / 2 komentara za Umak od kopra
kuglof

Kuglof

tatjana / 1 komentar na Kuglof
Recepti - 1

Međimurska gibanica

tatjana / 11 komentara za Međimurska gibanica
Recepti HR - mahune

Mahune kao prilog

tatjana
Recepti - 1

Slana savijača od sira

tatjana / 6 komentara za Slana savijača od sira
Recepti - 5

Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu

tatjana / 4 komentara za Bučnica i recept za domaće kore za bučnicu
Recepti HR - Croissant

Croissant

alen / 2 komentara za Croissant
  • Recipe Index
  • Block Content
  • Landing Page
  • Gutenberg Optimized
  • Contact
  • About
  • Sitemap

Autorsko pravo © 2025 · Recipe Blogger Theme · Genesis Framework · Privacy Policy · WordPress · Prijava

wpDiscuz