Biftek
Papreni biftek
Sastojci
- 60 dag goveđe pisane pečenice(biftek)
- 2 žlice papra u zrnu
- 1 žlica masti
- sol
- l4 dag maslaca
- 4-6 malih lučica
- 1 čašica vinjaka
Postupak pripreme
Pisanu pečenicu očistite od loja i žilica pa izrežite na četiri deblja odreska. Zrnca papra grubo istucajte. Svaki odrezak uvaljajte tako da se papar dobro utrlja u meso.
Mast ugrijte na tavi i na vruću stavite odreske. Pecite ih sa svake strane oko 3 minute. Zatim izlijte mast iz tave i stavite maslac, a odreske posolite. Dodajte krupno rezane lučice pa odreske pecite do kraja (po želji možete ih ostaviti jače ili manje krvave).
Prelijte ih vinjakom pa zapalite šibicom.
Flambirane odreske poslužite uz pečene šampinjone.
Napomena: ovaj odrezak pripada ekskluzivnim jelima, a pretpostavlja se da ga je izumio neki francuski kuhar, pa ga zovu i »pariški papreni odrezak«. Poznato je da je biftek najbolji kad je rezan u debljini od 2-3 cm.
Biftek s gljivama
Sastojci
- 40 dag pisane pečenice
- 10 dag gljiva
- 3 česna češnjaka
- 1 jaje
- brašno
- 2 dl maslinovog ulja
Postupak pripreme:
Gljive uzdužno izrezati na tanke listiće. Meso samljeti, češnjak istucati ili sitno skosati pa staviti u gljive. Dodati cijelo jaje. Smjesu izmiješati i začiniti. Zagrijati ulje u tavi. Bifteke oblikovati rukom, uvaljati u brašno i pržiti. Služiti s kosanima peršinom, popapriti i još malo posoliti.
Biftek od goveđeg filea
Sastojci:
- 4 odreska filea
- 3 žlice ulja
- 60 g maslaca
- samljeven papar
- luk
- po volji malo juhe
- sol
Postupak pripreme:
Meso mora biti dobro odležano. Skinemo mu kožice, narežemo ga na ploške debele 3 cm, malo potučemo i premažemo uljem. Ploške mesa stavimo jedne na druge i ostavimo ih da nekoliko sati odleže.
Meso začinimo solju i samljevenim paprom pa ga 3-4 minute s obiju strana pečemo na veoma vrućem maslacu (ploške treba da iznutra ostavimo ružičaste).
Zajedno s njima možemo pržiti luk narezan na ploške. Meso svrstamo na zagrijani pladanj i prelijemo ga sokom od pečenja što smo ga razrijeđili s malo bujona. Na stol ga iznosimo s maslacom od začina, srdjelnim maslacom ili maslacom s hrenom. Prilozi: mlado povrće, salata, pommes frites, pečurke.
Biftek s gljivama
Sastojci:
- 40 dag pisane pečenice
- 10 dag gljiva
- 3 česna češnjaka
- 1 jaje
- brašno
- 2 dl maslinovog ulja
Postupak pripreme:
Gljive uzdužno izrezati na tanke listiće. Meso samljeti, češnjak istucati ili sitno skosati pa staviti u gljive. Dodati cijelo jaje. Smjesu izmiješati i začiniti. Zagrijati ulje u tavi. Bifteke oblikovati rukom, uvaljati u brašno i pržiti. Služiti s kosanima peršinom, popapriti i još malo posoliti.
Biftek u pikantnom umaku
Sastojci:
- 60 dag pisane pečenice (bifteka)
- 4 žlice ulja
- 2 dag maslaca
- svježe mljeveni papar
- sol
- 1 žlica senfa
- 2 žlice kiselog vrhnja
Postupak pripreme:
Od širokog dijela pisane pečenice izrežite odreske oko 2,5 cm debele. Premažite ih s obje strane uljem i ostavite 1/2 sata da odstoje. Na dobro ugrijanu tavu stavite bifteke i pecite ih oko 3 minute. Zatim okrenite, pa zapečenu stranu posolite i popaprite. Kad se ispeku s druge strane, ponovo ih okrenite, posolite i popaprite pa ih premjestite u toplu pokrivenu posudu. U preostali sok na tavi stavite maslac, dobro ugrijte, dodajte senf, vrhnje i po potrebi začinite. Bifteke složite na tanjur, prelijte toplim umakom i poslužite uz kuhani špinat ili grašak.
Biftek u papru
Sastojci:
- Goveđa poleđina
Postupak pripreme:
Goveđu poleđinu (lungenbraten), koja je dobro odležala u ulju, izrežite na komade debljine 2 prsta i oblikujte bifteke kao na slici. Ne tucite batićem za meso.Petnaestak zrna papra zdrobite u mužaru te svaki odrezak obilno natrljajte pripremljenim paprom. Posolite i pecite na vrućoj masnoći 10-tak minuta. Meso mora dobiti ružičastu boju i ne preporučuje se onima koji vole dobro pečeno meso.
Izvadite meso na tanjur, a na ostatak masnoće nalijte čašicu vina i pustite da tekućina ukuha napola pa tada dodajte komadić maslaca veličine oraha. Umak prelijte preko mesa, a kao prilog servirajte pečeni krumpir, 2 odreska preržene slanine, na maslacu ugrijane vrhove šparoga, na maslacu pirjanu lučicu i rajčicu pečenu na žaru preko koje stavite komadić svježeg maslaca.
Biftek s lukom
Sastojci:
- 6 bifteka
- 6 dag maslaca
- 6 jaja
- 6 dag luk
- sol
- papar
Postupak pripreme:
Luk izrezati na listiće i popržiti na maslacu. Spustiti bifteke i pržiti ih s obje strane. Na svaki biftek razbiti po jedno jaje, posoliti i popapriti. Pržiti još 3 minute. Služiti odmah.
Biftek u papru
Sastojci:
- Goveđa poleđina
Priprema:
Goveđu poleđinu (lungenbraten), koja je dobro odležala u ulju, izrežite na komade debljine 2 prsta i oblikujte bifteke. Ne tucite batićem za meso. Petnaestak zrna papra zdrobite u mužaru te svaki odrezak obilno natrljajte pripremljenim paprom. Posolite i pecite na vrućoj masnoći 10-tak minuta. Meso mora dobiti ružičastu boju i ne preporučuje se onima koji vole dobro pečeno meso. Izvadite meso na tanjur, a na ostatak masnoće nalijte čašicu vina i pustite da tekućina ukuha napola pa tada dodajte komadić maslaca veličine oraha. Umak prelijte preko mesa, a kao prilog servirajte pečeni krumpir, 2 odreska pržene slanine, na maslacu ugrijane vrhove šparoga, na maslacu pirjanu lučicu i rajčicu pečenu na žaru preko koje stavite komadić svježeg maslaca.
Biftek s lukom
Sastojci:
- 6 bifteka
- 6 dag maslaca
- 6 jaja
- 6 dag luk
- sol
- papar
Postupak pripreme:
Luk izrezati na listiće i popržiti na maslacu. Spustiti bifteke i pržiti ih s obje strane. Na svaki biftek razbiti po jedno jaje, posoliti i popapriti. Pržiti još 3 minute. Služiti odmah.

